Hieronder overige kenmerken van hoogsensitieve

kinderen (HSK),die ik geobserveerd heb in de praktijk:


* wanneer je fysiek bij een baby een beetje afstand neemt merk je dat je baby snel gaat huilen en ga je fysiek weer wat dichter bij dan stopt het huilen (baby voelt energetisch dat jouw energie dichtbij is, dat bied een geborgen en veilig gevoel)

* Je baby volgt je overal met hun ogen en je hebt het gevoel dat je kind dwars door je heen kijkt.

* Rond de leeftijd van 6 maanden hebben sensitieve baby’s veel meer moeite om in slaap te vallen. Velen van hen hebben rond deze periode last van slaapproblemen die vaak worden veroorzaakt door overprikkeling.

Een te drukke slaapkamer waarin het kind moet slapen kan ook zorgen voor overprikkeling.

* beleven de dingen intensief. Bijvoorbeeld de een geluiden, beelden, de ander licht, smaak, gevoelens en eigen belevingswereld (gevoelens).

* Kunnen spontaan ineens afwezig zijn, het lijkt dan alsof ze niet naar je luisteren en/of bijvoorbeeld niet bij je willen zijn, maar dat is dan niet het geval, ze gaan dan zo op in wat ze waarnemen van zichzelf of buiten zichzelf (andere personen) of bijvoorbeeld bij het zien van mooie dingen zoals dieren en vlinder en lief of geen lief gebaar van een persoon die ze tegen komen ... Het kind raakt dan afgeleid met waarmee hij/zij dan bezig is en soms kan dat voor uitdagende situaties creëren, bijvoorbeeld tijdens het fietsen of oversteken van de weg.


* hebben meer tijd nodig om informatie te verwerken en daarom duurt het vaker langer om tot een beslissing te komen.

*hooggevoelige kinderen pikken elk klein detail op uit hun omgevingen op wat ervoor zorgt dat ze sneller overprikkeld raken, hebben meer rustmomenten nodig.

* hoogsensitieve kinderen hebben spiegelneuronen in hun brein en waardoor ze meer empathischer zijn naar anderen.

* hoogsensitieve kinderen pikken elke detail en nuance op, hun manier van verwerking gaat diep, daarom merken zij dingen op die anderen niet opmerken.

* Zijn vaak overgevoelig voor kleding die kriebelt, etiketjes en naden in sokken.

* leren eerder van een begripvolle terechtwijzing, niet van straffen in de vorm van vergelding of betweterigheid.

* Luisteren niet meteen naar je als je iets van ze vraagt tenzij je het met liefde zegt en bedoeld en met goede argumenten komt.

* Geven soms ongevraagd advies en raken daarbij de kern van wat er werkelijk aan de hand is bij de desbetreffende persoon of situatie.

* Ze nemen niet zomaar iets van je aan en stellen veel vragen van waarom doe je dat? Waarom moet ik dat doen?

* Als ze voelen dat je niet helemaal achter een gezonde regel staat, dan gaan zij er tegenin of luisteren gewoon niet. Zeggen dat iets niet mag maar toch twijfelen bij het trekken van deze grens dan luistert het kind minder goed.

* hebben het moeilijk om na een spannende en opwindende dag in slaap te vallen.

* zijn heel empathisch en hebben een sterk rechtvaardigheidsgevoel.

* Merken veel details en nuances op en stellen diepzinnige vragen en denken nét een stapje verder.

* Vaker gevoeliger voor voedsel (E-nummer en dergelijke), allergieën, (geluid) overlast of geur.

* In sommige gevallen neemt fysieke klachten over van anderen, vaak zonder zich hiervan bewust te zijn. Bij hooggevoelige kinderen die ook in contact staan met andere dimensies/sferen kunnen ook hiervan fysieke klachten, emoties en gedragingen overnemen.

* Schrikt al snel van (plotselinge) geluiden.

* Neemt gemakkelijk zorgen, verdriet, boosheid en angstige gevoelens over van anderen. Hierdoor kan je kind erg emotioneel gaan reageren, voor jouw als ouder lijkt dit uit het niets te gebeuren.

* Raakt overrompeld door vooral drukke plekken waar veel mensen zijn en raakt dan snel uitgeput, wordt stiller, soms bleker in het gezicht, somberder of reageert geïrriteerder.

* Diepe stress ervaren door de energie van anderen mensen of spannende situaties. Sommige kinderen hebben het nodig om dan even te ontladen door te gaan huilen zodat de spanning uit hun lichaam raakt...

* Raakt snel gestrest bij veranderingen of onverwachte gebeurtenissen.

* Intens en intuïtief: Intens genieten, maar kan ook intens boos worden. Snel ontroerd door liefdevolle dingen of door niet zo liefdevolle dingen en gebeurtenissen.

* Voelen mensen goed aan en hebben snel door of iemand een masker op heeft of echt zichzelf is.

* zijn op een bepaald vlak heel wijs en hebben vaak, een hoger bewustzijn. ze staan vaak stil bij dingen en stellen veel vragen.

* Zijn vaak creatief of zijn muzikaal en hebben een talent doordat zij in een vorig leven al aan dit talent gewerkt hebben. Staan ook vaak open voor het spirituele en kunnen dan ook contact hebben met een overleden familielid of dier.

* voelen de energie van een ruimte.

* Doen dingen graag in hun eigen snelheid en hebben moeite als er op hun vingers worden gekeken.

* Is sfeergevoelig: reageert sterk als de sfeer bijvoorbeeld negatief beladen is en andersom bij positief beladen bloeit het helemaal op!

* Voelen stemmingen van anderen beter aan dan de gemiddelde mens

* Is erg begaan met anderen. Bijvoorbeeld: wordt verdrietig als de ander verdrietig is en wil harmonie brengen.

* Word zenuwachtig wanneer er op de vingers word gekeken en presteert beter wanneer anderen niet meekijken.

* wilt snel iets leren en heeft weinig geduld met zichzelf om dit in langzame stappen te leren en te ontdekken. Wilt bijvoorbeeld al op jonge leeftijd wat een ouder kind kan.

* Heeft last van kriebelende of prikkende kleding en/of strak zittende kleding.

* Raakt sneller overstuur als je op strenge toon spreekt omdat het intuïtief weet dat dit niet respectvol is. Duidelijk en begripvol communiceren daar luisteren ze naar en logisch ook.

* Raakt diep gekwetst door negatief commentaar van anderen, maar voelt ook zeer goed aan hoe je iets bedoelt dus met welke intentie je iets zegt

* Heeft een diepe beleving: stelt diepzinnige vragen en maakt wijze opmerkingen ‘uit het niets’. Is wijs voor zijn leeftijd.

* Heeft sterke behoefte aan harmonie: heeft een fijne sfeer nodig om te kunnen ontspannen.

* Raakt vertederd door kleine dingen: bloemetjes, beestjes etc.

* Heeft een groot hart: geeft graag uitingen van liefde.

* Heeft een groot rechtvaardigheidsgevoel en handelt gewetensvol

* laden op in de natuur (bossen, zee)

* Sommige hooggevoelige kinderen hebben interesse in het paranormale en/of zijn

paranormaal begaafd en/of weten nog van waar ze vandaan komen, wat hun missie hier is op aarde of hebben zelfs herinneringen uit vorig levens.

* fantaseren en overdenken veel, zo worden dingen verwerkt of zo komen zo op nieuwe ideeën.

* Een extraverte HSP-er (HSS-er) is sneller overprikkeld en heeft dus voldoende prikkels aan zinvolle activiteiten nodig. Doet vaak meerdere activiteiten tegelijkertijd of heeft, meerde afwisseling nodig anders wordt het saai en voor dit type hsp-er is het lastiger om op te merken dat diegene overprikkeld is.

Wanneer bij een kind die hooggevoeligheid er niet mag zijn,
zal dit voor problemen gaan zorgen en het onzekerheden en angsten ontwikkelen en ervaren op het gebied van voelen van eigen gevoelens en dat van anderen als ook zichzelf afwijzen en hierdoor moeite hebben met zijn eigen identiteit te behouden.
Daarnaast is het sneller vatbaarder voor latere burn-outs en depressies en kan het kind eerder geneigd zijn om de eigen grenzen te verwaarlozen.


Als een kind leert om te gaan met zijn gevoeligheid, zal zijn intuïtie en emotionele intelligentie zich versterken, dit zijn de kwaliteiten voor welzijn en gezonde succes in het leven.


Hoogsensitiviteit wordt regelmatig verward met autisme, sociale angst, ADHD en ADD.

Wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat hoogsensitiviteit daar niet aan gelinkt is. Om na te gaan of iemand al dan niet hooggevoelig is, bestaat er de HSP-schaal. Dit is een zelftest die bestaat uit typerende kenmerken voor hooggevoeligheid, ontwikkeld door Elaine Aron.


Een kind is spiegel, door in deze spiegel te kijken leer je een hele hoop over jezelf, ook wat je nog mag loslaten of accepteren, want soms zijn er nog gebeurtenissen van vroeger die nog niet verwerkt zijn en wordt je juist door de omgang met je kind hieraan herinnerd of getriggerd. Als je dat doet, zul je zien dat de spiegel waaronder dus je kind positief mee veranderd en vele problemen zich oplossen.


Een positieve eigenschap van vele hoog gevoelige mensen is dat zij hun mede mensen sterk aanvoelen Sommige beschikken over een ruimer bewustzijn. Dit houd in dat ze nog weten en voelen wat liefde en respect echt is en nog in verbinding met zichzelf staan, met hun gevoelens, hun eigen integriteit, waarheid, zelfrespect en respect naar mensen/dieren en naar de aarde.