Aan de hand van onderstaande beschrijving en kenmerken kunt u zien of uw kind inderdaad hoogsensitief is:Hooggevoeligheid is een aangeboren eigenschap, geen stoornis, deze kinderen zijn niet overgevoelig of zwak omdat zij meer ervaren en voelen en de dingen vaak gewoonweg weten.)


(tenzij traumatische gebeurtenissen hebben plaatsgevonden dan reageert een kind hierdoor gevoeliger. Traumatische ervaringen zoals dat het kind thuis te maken heeft met een privé oorlog verbaal- emotioneel en of fysiek geweld en andere traumatische ervaringen heeft opgedaan..


De definitie van hooggevoeligheid is dat je een sterk verhoogde tot extreme gevoeligheid hebt voor interne en externe prikkels omdat je zenuwstelsel gevoeliger is en je brein verwerkt de dingen diepgaander en denkt er dieper overna.…

Het kan gaan over zintuiglijke prikkels zoals geluid, licht, warmte/kou geur,

Maar ook emotioneel worden het gevoelsleven intenser ervaren zoals de sfeer in een ruimte tussen mensen, emoties van anderen of van jezelf, fysieke aanraking,.

Je neemt meer waar (nuance en details) en pikt meer op dan iemand die niet hooggevoelig is en dit komt intenser bij je binnen en je verwerkt en analyseert dit diepgaander waardoor je bijvoorbeeld sneller mogelijkheden /oplossingen of verbanden ziet maar ook sneller overprikkeld en sommige onderprikkeld kunnen raken en daardoor sneller vermoeid raakt, geïrriteerd of emotioneel wordt.


overeenkomsten tussen een hsp en de hsp/hss

(high sensation seeker)hoogsensitiviteit:


Inlevingsvermogen :

cognitief emapthie: denken hoe het is voor een ander zou zijn.

emotionele empathie: het letterlijk voelen hoe iemand zich voelt dus emoties en gevoelens oppikken.


Diepgaande informatieverwerking

Denken veel en analyseren veel zoals het overdenken van de dag, situatie, gebeurtenis.. Ze zien vaak het grote geheel en de rode draad in een verhaal, ze hebben veel overzicht en zien sneller hoe alles met elkaar te maken heeft..

zien sneller details en voelen de sfeer in een ruimte goed aan als onderling tussen mensen.

Weten wanneer iemand uitgesproken mening niet klopt bij het gevoel wat ze op dat moment ervaren.

Hebben meestal langer de tijd nodig om tot een besluit te komen. Het brein verwerkt de dingen dieper en je denkt er dieper over na en je kiest de beste optie voor iedereen. hierdoor ben je sneller overprikkeld omdat je zo bezig kunt zijn met denken. De informatie die binnenkomt wordt vaak vertaald in beelden en gevoel en hierdoor hebben de meeste hsp-er langer tijd nodig om tot een besluit te komen.

Uitgebreid reflecteren: hoe is de situaties in het verleden geweest, hoe is de situatie nu? en wat is dan de beste optie en mogelijkheden?

details opmerken, intense beleving van eigen binnenwereld als ook de emoties van anderen en dit oppikken..


Overprikkeling:

Zowel de Hsp-er als de HSP/ HSS raken sneller overprikkeld door de diepgaande manier van verwerken van alle prikkels en binnengekomen informatie..

Ook de eigen emoties en emoties worden intenser ervaren als pijnen en andere fysieke ongemakken.

Hebben hierdoor vaker momenten van rust nodig en langere hersteltijd nodig dan de gemiddelde mensen.


Zintuigelijk / emotioneel:

gevoelig voor licht, geluid, geur , warmte en kou, vaak ook gevoeliger voor additieven in voedingsmiddelen en verzorgingsproducten/ huishoudelijke producten maar dit laatste hoeft niet bij iedereen zo te zijn.

maar ook een intensere beleving van de eigen binnenwereld van gevoelens en emoties.

gevoelig voor sfeer, verwachtingen en stemmingen van anderen en emoties oppikken van anderen.


Rechtvaardigheid

zowel de hsp-er als de hss/hs personen kunnen niet goed tegen onrecht, hierdoor zijn het behulpzame en vaak zorgzame mensen..

De hsp/hss wordt wel sneller geïrriteerd wanneer mensen niks aan hun ‘’problemen’’ willen doen en anderen hiervoor verantwoordelijk willen stellen terwijl de desbetreffende persoon hier niet verantwoordelijk is.

De hss persoon kan net zo nieuwsgierig zijn als de hsp-er alleen de nieuwsgierigheid wint het van doordachtzaamheid, minder kat uit de boom kijkend dan de hsp-er die eerst afwachtend is in nieuwe situaties.

De hss Krijgt nieuwe energie van nieuwe dingen ondernemen of bekende activiteiten zo een draai geven dat ze geen sleur zijn..


HSP/HSS

Een hoogsensitieve high sensation seeker zoals ze het noemen heeft bovenstaande kenmerken ook maar daarnaast ook deze extra kenmerken:


Fysieke kick en avontuur:

(wilt niet per definitie zeggen behoefte aan extreme sporten) maar meer in de afwisseling van behoeften van nieuwe activiteiten en uitdagingen aangaan, waarbij je als persoon het gevoel krijgt van ik leef..


sneller onderprikkeld:

Verveeld zich snel en heeft meer behoeften aan vernieuwing en uitdagingen maar niet te veel tegelijkertijd. HSS hebben veel behoefte aan het gevoel te ervaren van ik LEEF of in een flow te zitten.. Ze leven met een voet op het gaspedaal en de andere op de rem.. Raken snel gestrest van het hebben van té weinig prikkels dus te weinig uitdagingen en vernieuwingen.


In een partnerrelatie of vriendschap kan hij/zij sneller een sleur ervaren en daarom zie je dat deze mensen vaker kiezen voor meerdere vriendschappen. Sommige extraverte HSP/HSSer laden in grote groepen daar introverte HSP-er/HSS juist opladen wanneer zij alleen zijn of met een klein groepje mensen..

Ook hebben deze mensen vaker meer moeite met iets afmaken wat ze al kennen want in je hoofd heb je het al gezien..

Hierdoor ook moeite met niks doen en te lang niks doen kan ervoor zorgen dat je loom, somber en geïrriteerder wordt..


Tip om verveling tegen te gaan is lekker de tijd te gebruiken om na te denken, je fantasie te gebruiken om bijvoorbeeld uit te zoeken waar je je creativiteit in kwijt kunt of je empathisch vermogen.. Wat maakt je blij en krijg je energie van en van wat niet? welke mensen geven je energie en wie niet?


Talenten van de hoogsensitieve en of HSS-er:

vaak zeer creatief, out off the box mentaliteit, een vernieuwer, nieuwsgierig en onderzoekend, empathisch zowel cognitief en emotioneel, weet vaak dingen om bijvoorbeeld tot een oplossing te komen of iemand te helpen en soms zonder te weten hoe..Hieronder overige kenmerken van hoogsensitieve


Sommige observaties zijn van anderen en sommige van mijzelf:


Baby:


* wanneer je fysiek bij een baby een beetje afstand neemt merk je dat je baby snel gaat huilen en ga je fysiek weer wat dichter bij dan stopt het huilen (baby voelt energetisch dat jouw energie dichtbij is, dat bied een geborgen en veilig gevoel)

* Je baby volgt je overal met hun ogen en je hebt het gevoel dat je kind dwars door je heen kijkt.

* Rond de leeftijd van 6 maanden hebben sensitieve baby’s veel meer moeite om in slaap te vallen. Velen van hen hebben rond deze periode last van slaapproblemen die vaak worden veroorzaakt door overprikkeling.

Een te drukke slaapkamer waarin het kind moet slapen kan ook zorgen voor overprikkeling.

* beleven de dingen intensief. Bijvoorbeeld de een geluiden, beelden, de ander licht, smaak, gevoelens en eigen belevingswereld (gevoelens).

* Kunnen spontaan ineens afwezig zijn, het lijkt dan alsof ze niet naar je luisteren en/of bijvoorbeeld niet bij je willen zijn, maar dat is dan niet het geval, Soms is een baby overprikkeld na zoveel indrukken, gevoelens en sferen te hebben opgedaan en wil dan maar 1 ding, ontprikkelen..


Kinderen 1 jaar en ouder:

Kunnen spontaan ineens afwezig zijn, het lijkt dan alsof ze niet naar je luisteren en/of bijvoorbeeld niet bij je willen zijn, maar dat is dan niet het geval, ze gaan dan zo op in wat ze waarnemen van zichzelf of buiten zichzelf (andere personen) of bijvoorbeeld bij het zien van mooie dingen zoals dieren en vlinder en lief of geen lief gebaar van een persoon die ze tegen komen ... Het kind raakt dan afgeleid met waarmee hij/zij dan bezig is en soms kan dat voor uitdagende situaties creëren, bijvoorbeeld tijdens het fietsen of oversteken van de weg.


* Zijn vaak overgevoelig voor kleding die kriebelt, etiketjes en naden in sokken of strak zittende kleding.

* leren eerder van een begripvolle terechtwijzing, niet van straffen in de vorm van vergelding of betweterigheid.

* Luisteren niet meteen naar je als je iets van ze vraagt tenzij je het met liefde zegt en bedoelt en met goede argumenten komt, vindt ik heel begrijpelijk.

* Geven soms ongevraagd advies en raken daarbij de kern van wat er werkelijk aan de hand is bij de desbetreffende persoon of situatie.

* Ze nemen niet zomaar iets van je aan en stellen veel vragen van waarom doe je dat? Waarom moet ik dat doen?

* Als ze voelen dat je niet helemaal achter een gezonde regel staat, dan gaan zij er tegenin of luisteren gewoon niet. Zeggen dat iets niet mag maar toch twijfelen bij het trekken van deze grens dan luistert het kind minder goed.

* hebben het moeilijk om na een spannende en opwindende dag in slaap te vallen.

* Merken veel details en nuances op en stellen diepzinnige vragen en denken nét een stapje verder.

* Vaker gevoeliger voor voedsel (E-nummer en dergelijke), allergieën, (geluid) overlast of geur.

* In sommige gevallen neemt fysieke klachten over van anderen, vaak zonder zich hiervan bewust te zijn. Bij hooggevoelige kinderen die ook in contact staan met andere dimensies/sferen kunnen ook hiervan fysieke klachten, emoties en gedragingen overnemen.

* Schrikt al snel van (plotselinge) geluiden.

* Neemt gemakkelijk zorgen, verdriet, boosheid en angstige gevoelens over van anderen. Hierdoor kan je kind erg emotioneel gaan reageren, voor jouw als ouder lijkt dit uit het niets te gebeuren.

* Raakt overrompeld door vooral drukke plekken waar veel mensen zijn en raakt dan snel uitgeput, wordt stiller, soms bleker in het gezicht, somberder of reageert geïrriteerd.

* Diepe stress ervaren door de energie van anderen mensen of spannende situaties. Sommige kinderen hebben het nodig om dan even te ontladen door te gaan huilen zodat de spanning uit hun lichaam raakt...

* Raakt snel gestrest bij veranderingen of onverwachte gebeurtenissen.

* Intens en intuïtief: Intens genieten, maar kan ook intens boos worden. Snel ontroerd door liefdevolle dingen of door niet zo liefdevolle dingen en gebeurtenissen.

* Voelen mensen goed aan en hebben snel door of iemand een masker op heeft of echt zichzelf is.

* zijn op een bepaald vlak heel wijs en hebben vaak, een hoger bewustzijn. ze staan vaak stil bij dingen en stellen veel vragen.

* Zijn vaak creatief of zijn muzikaal en hebben een talent doordat zij in een vorig leven al aan dit talent gewerkt hebben. Staan ook vaak open voor het spirituele en kunnen dan ook contact hebben met een overleden familielid of dier. Niet elke HSP-er/HSS hebben overigens interesse in het spirituele..

* voelen de energie van een ruimte.

* Doen dingen graag in hun eigen snelheid en hebben moeite als er op hun vingers worden gekeken.

* Is sfeergevoelig: reageert sterk als de sfeer bijvoorbeeld negatief beladen is en andersom bij een positieve omgeving bloeit de persoon helemaal op!

* Voelen stemmingen van anderen beter aan dan de gemiddelde mens

* Is erg begaan met anderen. Bijvoorbeeld: wordt verdrietig als de ander verdrietig is en wil harmonie brengen wat niet altijd verstandig is want helaas zijn er mensen die proberen misbruik te maken van de empathie van een kind of volwassene..

* Word zenuwachtig wanneer er op de vingers word gekeken en presteert beter wanneer anderen niet meekijken.

* wilt snel iets leren en heeft weinig geduld met zichzelf om dit in langzame stappen te leren en te ontdekken. Wilt bijvoorbeeld al op jonge leeftijd wat een ouder kind kan.


* Raakt sneller overstuur als je op strenge toon spreekt omdat het intuïtief weet dat dit niet respectvol is. Duidelijk en begripvol communiceren daar luisteren ze naar en logisch ook.

* Raakt diep gekwetst door negatief commentaar van anderen, maar voelt ook zeer goed aan hoe je iets bedoelt dus met welke intentie je iets zegt

* Heeft een diepe beleving: stelt diepzinnige vragen en maakt wijze opmerkingen ‘uit het niets’. Is wijs voor zijn leeftijd.

* Heeft sterke behoefte aan harmonie: heeft een fijne sfeer nodig om te kunnen ontspannen.

* Raakt vertederd door kleine dingen: bloemetjes, beestjes etc.

* Heeft een groot hart: geeft graag uitingen van liefde.

* Heeft een groot rechtvaardigheidsgevoel en handelt gewetensvol

* laden op in de natuur (bossen, zee)

* Sommige hooggevoelige kinderen hebben interesse in het paranormale en/of zijn

spiritueel begaafd en/of weten nog van waar ze vandaan komen, wat hun missie hier is op aarde of hebben zelfs herinneringen uit vorig levens.

* fantaseren en overdenken veel, zo worden dingen verwerkt of zo komen ze op nieuwe ideeën.


       Wanneer bij een kind die hooggevoeligheid er niet mag zijn,

zal dit voor problemen gaan zorgen en het onzekerheden en angsten ontwikkelen en ervaren op het gebied van voelen van eigen gevoelens en dat van anderen als ook zichzelf afwijzen en hierdoor moeite hebben met zijn eigen identiteit te behouden.

Daarnaast is het sneller vatbaarder voor latere burn-outs en depressies en kan het kind eerder geneigd zijn om de eigen grenzen te verwaarlozen.


Als een kind leert om te gaan met zijn gevoeligheid, zal zijn intuïtie en emotionele intelligentie zich versterken, dit zijn de kwaliteiten voor welzijn en gezonde succes in het leven.


Hoogsensitiviteit wordt regelmatig verward met autisme, sociale angst, ADHD en ADD.


Wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat hoogsensitiviteit daar niet aan gelinkt is. Om na te gaan of iemand al dan niet hooggevoelig is, bestaat er de HSP-schaal. Dit is een zelftest die bestaat uit typerende kenmerken voor hooggevoeligheid, ontwikkeld door Elaine Aron.


Een kind is spiegel, door in deze spiegel te kijken leer je een hele hoop over jezelf, Wat respectvol is en wat niet, ook wat je nog mag loslaten of accepteren, want soms zijn er nog gebeurtenissen van vroeger die nog niet verwerkt zijn en wordt je juist door de omgang met je kind hieraan herinnerd of getriggerd. Als je dat doet, zul je zien dat de spiegel waaronder dus je kind positief mee veranderd en vele problemen zich als vanzelf dan oplossen.


Een positieve eigenschap van vele hoogsensitieve mensen is dat zij hun medemensen sterk aanvoelen Sommige beschikken over een ruimer bewustzijn. Dit houd in dat ze nog weten en voelen wat liefde en respect echt is en nog in verbinding met zichzelf staan, met hun gevoelens, hun eigen integriteit, waarheid, zelfrespect en respect naar mensen/dieren en naar de aarde.